Jak witamina C wpływa na organizm?

Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy bierze udział w wielu procesach metabolicznych zachodzących w ludzkim organizmie. Między innymi uczestniczy w syntezie węglowodanów, białek, tłuszczów, hemoglobiny, noradrenaliny, kwasu foliowego, żelaza, bierze udział w powstawaniu tkanki łącznej, działa jako silny przeciwutleniacz, stymuluje syntezę kolagenu i bierze udział w wielu innych przemianach w naszym organizmie.

Co to jednak oznacza w praktyce? Witamina C ma bez wątpienia ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ:

  • wzmacnia naszą odporność,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega pękaniu naczynek,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wspomaga organizm w chorobach sercowo-naczyniowych,
  • obniża stężenie glukozy we krwi,
  • zwiększa przyswajanie żelaza i wapnia,
  • chroni organizm przed wolnymi rodnikami oraz zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów,
  • przeciwdziała rozwojowi miażdżycy,
  • reguluje produkcję kolagenu,
  • poprawia elastyczność stawów,
  • obniża tzw. “zły cholesterol”.

Dodatkowo witamina C w kosmetykach, np. w serum La Roche Posay z czystą witaminą C ma zbawienny wpływ na naszą skórę. Serum stosowane regularnie działa antyoksydacyjne, tj. chroni naszą skórę przed wolnymi rodnikami oraz przed negatywnymi czynnikami z zewnątrz. Witamina C w wysokim stężeniu spłyca dodatkowo drobne zmarszczki oraz działa rozjaśniająco, pozostawiając skórę rozświetloną i o jednolitym kolorycie. 

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?

Zapotrzebowanie na kwas L-askorbinowy zależne jest od wieku, płci oraz stanu zdrowia danej osoby. Zgodnie z informacjami podanymi przed Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego zapotrzebowanie na wit. C wygląda następująco:

  • dzieci – ok. 40-50 mg na dobę,
  • dzieci od 10. do 18. roku życia – od 50 do 75 mg na dobę,
  • dorośli – od 75 do 90 mg na dobę,
  • kobiety w ciąży – od 80 do 85 mg na dobę,
  • kobiety karmiące piersią – od 115 do 120 mg na dobę.

Większe zapotrzebowanie na witaminę C wykazują dodatkowo osoby narażone na stres, palące papierosy lub zmagające się z różnego rodzaju schorzeniami. 

Jednocześnie warto pamiętać, że witamina C najlepiej przyswaja się w mniejszych dawkach. Oznacza to, że wraz ze zwiększoną podażą witaminy, zmniejszeniu ulega jej wchłanianie z przewodu pokarmowego, wobec czego najlepiej nie przekraczać zaleconych dziennych dawek witaminy. 

Niedobór i nadmiar witaminy C w organizmie

Niedobór witaminy C będzie objawiał się szeregiem charakterystycznych objawów, jak m.in. ogólne zmęczenie i osłabienie, spadek odporności, skłonność do występowania siniaków lub pojawianie się “popękanych” naczynek krwionośnych. W takich przypadkach warto wykonać badanie krwi, które pokaże nam, jaki jest faktyczny nasz poziom witaminy C.

Witamina C jest substancją rozpuszczalną w wodzie, co oznacza, że jej nadmiar wydalany jest wraz z potem oraz moczem. W praktyce bardzo ciężko jest ją przedawkować, niemniej jednak objawy takie jak bóle brzucha, nudności oraz wymioty, powinny skłonić do zastanowienia się nad zmniejszeniem dawki witaminy.

Witamina C – źródła i suplementacja

Witaminę C jak najbardziej możemy doświadczać naturalnie, poprzez włączenie do codziennej diety produktów bogatych w tę witaminę. Dobre źródła witaminy C to:

  • sok z dzikiej róży – 450 mg na 100 ml. 
  • owoc czarnej porzeczki – 182 mg na 100 g, 
  • papryka – 139 mg na 100 g,
  • brukselka – 94 mg na 100 g, 
  • truskawki – 66 mg na 100 g
  • natka pietruszki – 178 mg na 100 mg
  • papryka – 144 mg na 100 g 
  • pomarańcze – 49 na 100 g.

Witaminę C możemy również dostarczać do organizmu pod postacią suplementów diety, np. w formie suplementu mOlimp Gold-Vit® C 1000 Forte z innowacyjną formułą witaminy C lub Naturell C 1000+ suplement wzbogacony o żen-szeń oraz cynk, które wspierają odporność organizmu oraz poprawiają ogólną witalność. 

Bibliografia

Maćkowiak, K., Torliński, L. (2007). Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka

Musiał, C. i in. (2019). Witamina C w medycynie i kosmetologii

Bendich, A., i in. (1986). The antioxidant role of vitamin C

Witamina C (kwas askorbinowy): niedobór i nadmiar, właściwości. Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? Dostęp online pod linkiem.